2008-06-20

Állatfarm


Lusta kutyák


A kutyák Borival akarnak utazni



Joda mester pihen
Posted by Picasa

Brummi kicsikorában

Brummi a sarokban



Egy csomó kiskutyi!



Tejcsarnokban




Jóllakottan pihenünk

Posted by Picasa

2008-06-19

A tengerész felesége

Tegnap délután Göteborgnak vettem az irányt két nagyon jó barátommal (egyikük Lisbeth, első útmutató barátom itt, távol, a nyugati partoknál, a másik a jógatanárom, Jon). Az utunk nagyon kellemes volt: jó társaságban jól telik az idő. Egy baleset miatt kerülőutat választottunk Göteborgban, és délkelet felől közelítettük meg a Järntorget nevű teret, úticélunkat. Sok minden van még Göteborgban, amit nem fedeztem fel, tegnap este is egy új helyet, tornyot, a tornyon pedig egy szobrot fedeztem fel:




A tengerész felesége, Tengerészeti múzeum, Göteborg

Korábban nem volt szerencsém megcsodálni a szobrot, mindjárt meg is kérdeztem a barátaimat, mi az. De csak arra kaptam választ, hogy a helyet Tengerészeti Múzeumnak hívják.


Egy előadáson vettünk részt a napba való nézésről, Hira Ratan Manek beszélt a módszerről. Az előadás bevezetésében a vendéglátó szervező felmutatott egy képet, és azt mondta, ez itt a tengerész felesége...Az a szobor volt! Azt kérdezte: mit is néz a tengerész felesége? Majd felmutatott egy másik képet a szoborról, amin világosan látszik a lemenő nap, és hogy a nőalak éppen abba az irányba néz - és imádkozik a tengerbe veszett férfiakért.


Múlt, jelen, jövő...minden párhuzamosan fut bennünk. Ahogy a magyar irodalom egyik legfontosabb filozófiai versében - József Attila A Dunánál - olvashatjuk:


Én úgy vagyok, hogy már százezer éve
nézem, amit meglátok hirtelen.

Egy pillanat s kész az idő egésze,

mit százezer ős szemlélget velem.






2008-06-16

Minden, ami zöld - nyári zöldleves

Health is not mere absence of disease.
Health is being established in the Self.
Health is the dynamic expression of Life.

Sri Sri Ravi Shankar


Csupa zöld az erdő-mező. Ma egy csokorra való levest - vagy egy levesnek való csokrot szedtem:

friss csalánhajtások
petrezselyemzöld
lestyánlevél
oregánó
metélőhagyma

Adtam hozzá egy kis (bolti) spenótot, mert azt nagyon szeretem; két cikk fokhagymát és egy egész hagymát (külső, száraz héjával egyetemben). Amikor a hagyma, fokhagyma, spenót, csalán és lestyán összefőttek, felöntöttem egy kis tejszínnel, friss pertezselyemlevelet, snidlinget és oreganót szórtam rá. (Só, bors ízlés szerint.) Főtt tojással és kétszersülttel (vagy pirítóssal) a legjobb. Én speciel egy mentateával öblítettem le. A teának különleges ízt ad a borsmenta közé rejtett zamatos turbolya (
Anthriscus cerefolium) és komlólevél (Humulus lupulus).

Azoknak, akik tudnak svédül, ajánlom ezt a bloggot:
Vegetariska recept för Yoga
Magyaroknak is van böngészni való:
Vegetáriánus