2006-11-22

Kitoloncolás vár a malmői romákra

Európai jogi szabályozást sürget a svéd város alpolgármestere

Kitoloncolhatják Svédországból azokat a magyar romákat, akik az utóbbi hetekben próbáltak menedékjogot kérni, és a hatósági elutasítás után illegálisan próbálnának a skandináv országban maradni – mondta tegnap az MTI-nek Malmö alpolgármestere. A migrációért és a munkaerőpiacért felelős Kent Andersson hozzátette: a korlátozás azokra vonatkozhat, akik nem tudják igazolni, hogy a svéd állam segítsége nélkül el tudják tartani magukat.

A teljes cikk a NOL oldalán olvasható:
http://www.nol.hu/cikk/425251/

2006-11-21

Ébresztőt fújtunk?

És lőn! Itt következik a "teljes" igazság....(az igazság fajtái: részigazság, féligazság, teljes igazság, valódi igazság....akkor most mi van?)



Részlet a Népszabadság Online mai számából:
(http://www.nol.hu/cikk/425043/)



Tovább kísértük tehát a vasárnap a svéd városba érkezett roma csoportot. Többségüket tegnap hallgatta meg a bevándorlási hatóság. Ahogy korábban érkezett társaik, ők is menekültjogért folyamodtak. A kérelmek elbírálása néhány hét. Ez időtartam alatt fejenként napi kétezer forintot kapnak – ez a gyerekekre is érvényes, bár nem sokat ér: egy telefonkártya árának a harmada. Ráadásul különböző, a várostól akár több száz kilométerre lévő szálláshelyeken helyezik el őket, ahol már magukról kell gondoskodniuk. A kérelem elutasítását követően aztán el kell hagyniuk az országot (a svéd állam kötelessége ennek biztosítása, vagyis a rászorultaknak kifizetik a repülőjegy árát). Ennek hallatán a kezdetben reménykedő romák letargiába estek – még azok is csalódtak, akik három-négy gyermekkel érkeztek, s akiknek mindeközben odahaza „cseng” a szociális segély.

(...)

Amikor felvetjük neki, hogy miért menekültként, miért nem munkakeresőként regisztráltatta magát, elmosolyodik: mert akkor nem lehetnék itt. Vagyis a Park Hotelben, ami egész egyszerűen: menhely. Éppen ez a csapdahelyzet, amelyből a magyarok nem tudnak kitörni. Leegyszerűsítve: ha nincs pénz és/vagy itt élő ismerős, nincs munka sem.

(...)

Kis csapatunk tehát a két felfogás sajátos kombinációját vallja: abban reménykednek, pontosabban, inkább csak reménykedtek, hogy amíg kapnak pénzt és szállást, mint menekültek, addig kereshetnek munkát. A kettő azonban kizárja egymást, sőt: mint már megírtuk, a politikai menedékjogot EU-tagok állampolgárai csak kivételes esetben kapják meg. (A malmői bevándorlási hivatalnál tegnapig regisztrált, több mint kétszáz magyar állampolgár közül senki nem kapta meg, és borítékolható: nem is fogja. Pontosabban: eddig 95 kérelmet bíráltak el, ebből 75-öt elutasítottak, a többit a kérelmezők visszavonták). Olyan fogalom pedig nem létezik, hogy „munkavállaló menekült”. Annak, aki munkát keres Svédországban, tanácsos még Magyarországon a svéd követséghez fordulnia. Itt megtudhatja, hogy amíg állást keres, nem jogosult szociális juttatásokra. De még ha talált is munkát – ami nyelvtudás és szakképzettség hiányában gyakorlatilag kizárt –, akkor is egy év legális munkavállalás és adófizetés az előfeltétele a bőkezű juttatások igénybevételének.

(...)

Tragikus, hogy tévhitek hozták ide ezeket az embereket, és kérjük, gondolják át alaposan, mielőtt útnak indulnak. Amennyiben dolgozni szeretnének Svédországban, annak nem ez a módja – a bevándorlási-szociális rendszer nem erre való” – nyilatkozta lapunknak Nevine Mawati.




Kommentár:


Három és fél éve lakom itt, családi okok miatt költöztem ide, nem menekültként (akkor még nem volt uniós állam Mo.), nem munkavállalóként (nem volt előre elintézett munkám amikor idejöttem). Eladtam Debrecenben egy lakást pár millióért - azt feléltük, még nem találtam munkát, ami alapján még akár munkanélküli segélyre is jogosult lennék (12 hónap folyamatos munkaviszony heti minimum 18 órás alkalmazásban), az ugyanis nem számít, hogy korábban Magyarországon volt munkám, fizettem mindent (adó, egészségbiztosítás, nyugdíjjárulék) - azt ODA fizettem, és nem IDE. Itt új vagyok.
A munkavállalási lehetőségekről annyit: nyelvtudás nélkül nincsen munka. A megfelelő szintre az ember heti négy nap tanulással talán 1-2 év alatt jut el, addig magát kell eltartania. Az itteni árak nem ottaniak. Strömstadban egy kb. 70-80 négyzetméteres lakás (olyan családnyi) 7000 koronába kerül csak bérelni (abban a fütés, víz és karbantartás van benne, a villany, telefon, egyebek nem). 7000 korona kb. 196 ezer magyar pezó. A kaja is jelentősebben többe kerül. Pl. egy vekni kenyér (ami 70-75 dekás) 15-20 korona (szorozzunk csak! 420-560 forint), a kenyér pedig alapvető élelmiszer ugyebár...Egy liter tej kb. 300 forint. A cigi, pia itt rendes embernek megfizethetetlen (extraadós). De a gyümölcs, a zöldség is eszméletlenül költséges. A szegényebb svédek főtt spagettit esznek kechuppal, a bátrabbak krumplihegyeket és szárazbabfőzeléket sült szalonnával, a kreatívak esetenként sárgaborsólevest, paradicsomlevest is főznek. Kolbászról szó sem lehet!!!
Aztán a munkahelyeket sem hírdetés után osztják. A minap beszéltem a Etnikai Diszkriminációs Ombudsman képviselőjével, a hivatalos felmérések szerint is a hírdetések 70%-a (HETVEN) nem valódi, azaz: KAMU. A munkát barátok, ismerősök, rokonok között osztják szét, de persze ezt rendesen, törvényes (látszat) keretek között csinálják (kamuinterjúk, kamuértesítések stb.)... Egyszer voltam egy ilyen kamuinterjún egy iskolában (angoltanár vagyok). Bocs, voltam többször is, de ez annyira kamu volt, hogy majdnem sírtam vagy röhögtem. Az igazgató meg se kapta a jelentkezésem meg az önéletrajzom. Fogalma se volt, hogy hívnak. Azt mondta, legyek szíves pár mondatban magamról beszélni, és elnézést, de nem kapta meg a papírjaimat faxon a helyi önkormányzattól.Akkor jöttem én a kicsit sem vad svéd akcentusommal, úgy meglepődtem, hogy a végén már szavakat sem találtam.... Nos, és aztán egy új csávónak (bevándorló) tessék már megmondani, mennyi ilyen kapcsolata van, hogy abba a 70%-ba belehulljon? Marad a 30% - ha az ember minden egyes hírdetésre jelentkezik (ahhoz meg jó sok képzettség kell, mert a meghírdetett állások majdnem kivétel nélkül mind valamilyen végzettséghez kötöttek, szakképzettség nélkül már vécét sem lehet pucolni - nem viccelek, erre vannak tanfolyamok, és tőlem is kérték, hogy tudok-e folyékonyan beszélni és írni svédül, ha már tanfolyamom nincs is). A 30%-ból azok nem kapnak azonban, akiknek furcsa nevük van (pl. azt, hogy Szeles még egyetlen svéd sem tudta kimondani; az anyósom kb. három évig Sellersnek írta). Én jelenleg rettenetesen örülök, hogy van lyuk a seggemen. De ennél többet nem kívánhatok!

Tessék már leszállni a földre!
Itt és Magyarországon is kapitalizmo van!
Itt és Magyarországon is vannak szegények, még nagyon szegények is! És lesznek még szegényebbek is. Én most nem hasonlítom magamat a mohácsi romákhoz. Semmi jogom nincsen hozzá. Nekik nagyon szar...Nekem még mindig van egy pár dolog, amit el tudok adni, és a párom svéd, van munkája, biztosítása, svéd neve etc.
Ez itt nem a rothadó, hanem az elrothadt kapitalizmus...ugye aki nercbundákban jönni
vágni engem nyakon.

2006-11-20

DOMONKOS ISTVÁN

(Kommentár az előző bloghoz)

Kortárs irodalmi adattár:

DOMONKOS ISTVÁN

Ókér, 1940. augusztus 7.

költő, író, műfordító, dzsesszmuzsikus
A Symposion-mozgalom tagja.
Gyakran tartózkodott külföldön, Nyugat-Európában, végül Svédországban telepedett le.

      Kormányeltörésben



      (részletek)

    Elmém csak tévelyeg széllel kétségben,
    Mint vasmacska nélkül gálya a tengerben;
    Kormányeltörésben,
    Nincsen reménysége senki szerelmében.

    (Balassi Bálint)

    IZZASZTÓ RENDSZEREK - a tőkés iparban a munkaintenzitás növelésének különféle
    rendszerei.

    (Közgazdasági kislexikon)

    A társadalmi fejlődés azt mutatja, hogy a magántulajdon nem örök kategória.
    (Közgazdasági kislexikon)

    PROLETARIATUS - a tőkés társadalom bérmunkásainak osztálya,
    amely a termelési eszközök tulajdonától megfosztva kénytelen a tőkéseknek eladni
    munkaerejét.

    (Közgazdasági kislexikon)

    NÉPESSÉG MIGRÁCIÓA - egyes országok állampolgárainak bevándorlása egy
    másik országba állandó, vagy időleges letelepedés céljából.

    (Közgazdasági kislexikon)

        én lenni
        én nem tudni magyar
        élni külföld élet
        pénz nyelv zászló
        himnusz bélyeg
        elnökök vezérek
        előkotorni megfelelő
        ott ahova érek
        mi meghalni mindnyájan
        úgyis téves csatatéren
        koponyánkból a habverő
        nyele kiáll
        világ
        pro-árjai
        világ
        kontra-árjai
        ez lenni vers
        szavak kínai falát
        megmássza a halál
        élet frázisait
        emberbőr kötésben
        adják ki írók:
        nemzeti irodalmak
        generálisai
        és nem bírni nemzeti
        fogások erős szaga
        csinálni külföldből
        portable haza
        és menni külföld
        mit munkaengedély
        kofferban szalonna
        két kiló kenyér
        én nem látni
        új látóhatár
        én menni külföld
        talpalni csikorgó havon
        élet nercbundákban jönni
        vágni engem nyakon

        (...)

        a szivárványos északon
        marx jönni fehér kesztyű
        vágni engem nyakon

        (...)

        én lenni
        elnökök vezérek
        mit munkaengedély
        kofferban szalonna
        két kiló kenyér
        én menni üzlet gyalog
        üzletben lenni dolores
        ő lenni spanyol
        ő ülni kassza
        lenni nagy mell
        lágy massza
        finom bajusz lábon
        jó szag pris köröm
        én lenni elég bátor
        előttem állni két görög
        ők venni kenyér mosópor hagyma
        kisebbik hajában lógni szalma
        gatyámban lenni nagy nyomás
        nyomás lenni illegalitás
        én állni

        állni kassza előtt vakon
        élet jönni inkognitó
        vágni engem nyakon

        (...)

        én lenni
        elnökök vezérek
        élet frázisait
        emberbőr kötésben
        adják ki írók:
        nemzeti irodalmak
        generálisai
        én menni könyvtár
        játszani sakk
        ott ülni pavlik
        ő lenni cseh
        ő csinálni nagy rokád
        orosz honfoglalás után
        marcuse satre godard
        morris laing russel nietzsche
        kepler galilei newton
        einstein poincaré lukács
        marshall mcluhan
        pavlik járni száj
        én kapni matt
        király meg két paraszt
        lenin lenni emigráns
        marx lenni emigráns
        joyce musil mann brecht
        bartók picasso chagall
        marx fájni fog neki
        feleség hívni jenny
        rilke baudelaire rimbaud
        mind csavarogni

        én lenni külföldön babon
        élet patika előtt kapásból
        vágni engem nyakon

        én lenni
        elnökök vezérek
        én menni külföld
        mit munkaengedély
        kofferban szalonna
        két kiló kenyér
        én menni fogorvos
        ő lenni herr schmidt
        ő mutatni fénykép
        fekete-fehér
        védeni hid sisakban
        hansi meghalni szegény
        gyomor nem bírni
        szög ólom csalán
        esőkukacok
        latrina-banán
        herr schmidt szeretni olasz pizza
        páciens előtt nem lenni titka
        menni nyaralni adria
        szeretni szoknya fokhagyma
        szeretni kövér nő
        szeretni hátul szeretni elöl
        halál jönni kelet felől

        én gyáva
        rezegni nagyon
        váróteremben élet légycsapóval
        vágni engem nyakon

        én lenni
        elnökök vezérek
        szavak kínai falát
        megmássza a halál
        én tolatni utcán
        venni virsli
        ára lenni potom
        nadrágban térd
        verni vándorbotom
        menni dolores
        sarkon állni egy magyar
        egész délelőtt
        ő lenni menekült király
        mikor bepiál
        ő ülni börtön öt év
        nézni tükörben
        nap hold akasztás tisza-kanyar
        minden reggel őr mondani
        lógni te is hamar
        ő lógni külföld
        gyalog vonaton
        este félni
        fa susogni be ablakon
        ő kivágni fa
        természetbarátok jönni
        írni cikk
        cikk jönni utolsó oldalon
        ő nem lenni akármi fráter
        ő jönni pszichiáter

        én lógni öröklétben vizes madzagon
        élet csillagokat látni
        végtelenre dagadt lila talpamon

        én lenni
        élni külföld élet
        pénz nyelv zászló
        himnusz bélyeg
        elnökök vezérek
        előkotorni megfelelő
        ott ahova érek
        pszichiáter mondani
        relex relex magyar
        nem gondolni mi lesz
        nem gondolni mi volt
        menni alpok menni tirol
        menni copacabana menni hawaii
        menni estélyek bálok
        new guineában még élni kannibálok
        menni brazília menni szahara
        moszkva ankara
        menni utcákon vinni plakát
        lenni izgalmas felvonulás
        provokálni járókelő rendőr
        lobogtatni piros kendő
        lenni kommunista
        szó igérni jó szórakozás
        tortúra-vita
        lenni régimódi proletár
        folt rakni maxi-kabát
        hús nélkül enni főzelék
        moziba nyilvános helyen
        turkálni titokban
        meleg selyem
        mikor senki nem néz oda
        dugni csokoládé pofa

        én menni plakáttal hátamon
        élet gumibottal jönni
        vágni engem nyakon

        én lenni
        elnökök vezérek
        mi meghalni mindnyájan
        úgyis téves csatatéren
        pszichiáter mondani
        aludni aludni
        ellenség nem lenni
        nem lenni susogás
        ablak fa
        nem lenni cella őr akasztás
        tisza-kanyar
        nem lenni magyar
        venni kutya
        venni
        menni spanyol mallorca
        enni
        nézni bika
        szagolni mimóza
        enni sós hal
        újság nem olvasni
        vecsere vecsere
        vacsornya vacsornya
        alonypor alonypor
        forradalomfesztivál
        szórakoztatóháború
        hullaaukció csontkereskedés
        elosztás elkobzás
        államosítás csőd
        belső piac(lélek)
        ledolgozás lockout

        én megúszni szárazon
        élet honorárisan jönni
        vágni engem nyakon

        (...)

        én lenni
        elnökök vezérek
        én menni külföld
        mit munkaengedély
        kofferban szalonna
        két kiló kenyér
        én lenni kormányeltörésben
        ez nem lenni vers
        én imitálni vers
        vers lenni tócsa
        beleülni lenni szivacs
        tönkretenni új ruha
        tócsában találni
        sok kövér kukac
        proletáriátusnak
        proletáriátus jövőbe vetni horgát
        fogni fürdőszoba
        vers lenni kérdezni:
        bírni el pici egér
        hátán egész-ház
        ha bebújni lyuk?
        én két gyerek
        én motorfűrész
        erdő vágni fa
        én gomba
        én madár
        én különféle vad
        különféle tárgy
        név nem tudni
        délután sötét fáradt
        este kemény szivornya
        asszony lepedő ágy
        clitoris
        rátenni ujj
        nem gondolni
        kollektív nem gondolni privát

    Djuphult, 1971


    Kommentár a kommentárhoz:


    Domonkos Istvánt (alias Domit) személyesen ismerem - és nem csak a versein keresztül, ámbár az ember ha sokat olvas, a költők, írók személyes ismerőseivé válnak. Személyesen ismerem, de nem Svédországból, talán egyszer hívtam fel itt, mióta kiköltöztünk. Pestről ismerem, amikor egyszer az Ex-Sympo szervezésében mintegy "visszatért" a magyar irodalomba. (Az Ex-Sympo tematikus számot állított össze, majd 1998-ban az Ister Kiadó kiadta Domonkos válogatott verseit Kormányeltörésben címmel.) Maga a vers (Kormányeltörésben) elementáris erővel hatott rám, amikor először olvastam, de Domonkost hallani kell! A költő azonban hallgat - valahol a dél-svédországi "sztyeppéken". Egymaga jelenti a svédországi magyar irodalmat, bár egyesek szerint a néma költő nem költő. Egyszer azt hallottam másodkézből, hogy azért nem ír, mert nem lehet, mert a svéd nyelvi környezetben egyszerűen nem lehet magyarul megszólalni. A svéd nyelvi környezetben, a svéd reumás-tüdőbajos levegőben, a dél-svédországi bigottságban, protestáns lélekölésben - nem is lehet, ezt garantálom. Azok, akik itt ikegnek-makognak még az árnyékába sem érnek a Domonkos Istvánnak nevezett élő legendának, költőóriásnak...Mit mondjak még? Domonkos nem óriás, nem legenda, nem sztár...csak egy tényező, a magyar irodalom tényezője. Ezt viszont kevesekről lehet elmondani. Balassi, Berzsenyi, Vörösmarty, Arany, Kosztolányi, Weöres....






2006-11-19

Hogyha egyszer sok pénzem lesz, felülök a repülőre...

„Isten mégis velünk van!”

- avagy Svédország keserű meghódítása

Népszabadság • Nyusztay Máté • 2006. november 19.
Újabb magyar romák érkeztek Svédországba

„Kellemes időtöltést kívánunk Malmőben minden kedves utasunknak” – búgja gépiesen a légiutas-kísérő a vasárnap reggeli fapados járaton, amelyet javarészt magyarországi szegénységükből, kirekesztettségükből menekülő roma családok töltenek meg.




A cikk tovább folytatódik: http://www.nol.hu/cikk/424896/

Én pedig tovább mérgelődöm, s írok egy e-mailt a NOL szerkesztőségének.

Az üzenet így szól:



Tisztelt Szerkesztők!

Rendszeres olvasója vagyok a NOL-nak. Három éve Svédorszagban élek, családi okok miatt költöztem ide (a párom svéd).
Ma döbbenten olvastam Nyusztas Máté cikkét.
A cikk igyekszik tényszerű lenni, mindazonáltal próbálja az utazás, a megérkezés hangulatát hitelesen megidézni. Ezzel semmi baj sincsen. A megjegyzés azonban, hogy "vezető hírré lettünk az itteni sajtóban" félreérthető. Az itteni sajtón vajon a malmöi újságokat vagy a svédországi médiat érti, mert őszintén szólva, én az esetről a NOL-ból értesültem, és nem kevés internetes kutatás után találtam híreket a svédországi sajtóban. De ez még a kisebb baj volna. Az igazan félrevezető az, hogy Nyusztas Máté valamiképpen sajnálatraméltó, szerencsétlen (becsapott) flótásoknak mutatja a Malmöbe érkezett romákat - ami része az igazságnak -, és felsorolja mindazokat a dolgokat, amelyek miatt a romák arra a döntésre jutottak, hogy Malmöbe repüljenek. Arról azonban nincsen egy szó sem, hogy a tragédia az, hogy ezek az emberek nem fognak engedélyt kapni a svéd hatóságoktól, mint ahogy a már korábban Magyarországrol Svédországba érkezett romák sem kaptak engedélyt annal az oknál fogva, hogy Magyarország tagja az Uniónak (ahogy Svédorszag is), és másik uniós országból menedékjogot nem lehet kérni. Márpedig úgy tűnik, ezek a romák, és a korábban ide érkezettek is menedékjogot kértek a svéd bevándorlasi hivataltól. Ugyanis a menekülteknek biztosítanak szállást és alapvető ellátást (de nem panelt vagy kertes házat) mindaddig, amíg tartózkodási engedélyt nem kapnak. Erről említést sem tesz a cikk. Pedig ez az igazság másik része, igen fontos része. És a svéd hatóságok nem azért utasítják vissza a magyarországi romákat, mert romaellenesek vagy nem látjak a magyarországi problémakat - nem is kell látniuk! Ez Magyarorszag saját ügye.
Úgy gondolom, hogy a magyarországi olvasók nincsenek tisztában sem magával az esettel, sem a svédországi életszínvonalbeli változasokkal. Azok, akik a nyolcvanas-kilencvenes években jöttek Svédországba, és akik most érkeznek, nem ugyanazt tapasztalják. Erről nem olvastam még egyetlen cikket sem a NOL oldalain. Hogy a híres svéd gazdaság mélyrepülését az ember a bőrén érezheti: oda a híres szociális háló, a svéd egeszségügy már-már a sürgősségi ellátáson kívül nem képes betölteni feladatát, hogy a statisztika hókuszpókuszai mögött hatalmas munkanelküliség rejtőzik, hogy a diszkriminació nyíltan vagy burkoltan itt is létezik, a mentalitásra pedig itt a "dubbelmoral" jellemző, magyarán a kettős morál: a svédek nagyon türelmesek, már-már bárgyúak tudnak lenni, mosolyognak, de nem igazán ugyanilyen kedvesek-rendesek a szívük mélyén, ezt higgyék el nekem, aki itt, Svédorszagban bevándorlóként él.
A svéd sajtóból tudom, hogy a magyar külügyminisztérium figyelmeztet mindenkit, aki még nem tudná, hogy az Európai Unión belül nem lehet menedékjogon tartózkodási, letelepedési engedelyt kérni, ugyan elzavarni senkit nem fognak, legalább is három hónapon belül nem. Az unión belül szabadon lehet utazni, költözni, munkát vállalni: ha van munka. Svédorszagban nincsen. (Bár ezt itt még hivatalosan nem jelentette ki senki kerek-perec.)

A magyar médianak is felelőssége, hogy Magyarorszagon az emberek nem táplálnak hiú reményeket! Kérem írják meg, miért nem szabad féligazságokra hagyatkozni, hazugsagoknak felülni...és a fapadosra felülni...s úgy elszállni, mint a fecske, magasan a levegőben...

/


Tisztelettel:

Szeles Judit
Skee, Svédorszag

/A levelemben a következő svéd forrásokra hivatkozom:

/http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=702875&lid=is_search527895&lpos=0&queryArt527895=ungerska+asyls%F6kande&doneSearch=true&sd=47244&from=siteSearch&pageArt527895=0

http://sydsvenskan.se/sverige/article197060.ece?context=print

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=589395


Kommentár:

Nekem valahogy erről a Mézga Géza jut eszembe, meg Paula, meg Hufnágel Pisti....