2006-08-18

Betegség miatt zárva

URSÄKTA, MEN... - BOCSESZ, DE...

Pár hétig nem volt lehetőségem a Jávorszarvaslest frissíteni, mert beteg voltam/vagyok. Úgy is mondhatnám, hogy terepre mentem, a svéd egészségügyet behatóan megvizsgálni. Gondolom, hamarosan életközeli riportokat tudok majd adni, addig is: türelem.

Adalékok:

svédül a beteg pacient, mint angolul - angolul patient még azt is jelenti 'türelmes';
a kórház svéd nevét (ti. sjukhus) 'betegháznak' lehetne fordítani;
az orvos (läkare) eredeti jelentése 'healer' (gyógyítóember, kuruzsló);
a nővér (sjuksköterska) betegnővér.

A félreértések elkerülése végett ne számítson senki a magyar társadalom idegeit borzoló idilli betegellátást bemutató beszámolókra! A helyzet Svédországban sem jobb, mint Magyarországon. Ezt persze most senki nem hiszi nekem, de ha szavakba öntöm pár éve tartó kalandjaimat az itteni egészségüggyel, az valsz fel fogja vidítani magyar honfitársaimat (LEGSZEBB ÖRÖM A KÁRÖRÖM!). Nem a statisztikát fogom lefordítani, mert azt bárki megtehet, a csinos kis svéd statisztikák bármelyik magyar zsurnaliszta számára hozzáférhetőek. Az viszont, hogy valójában mi van a számok mögött, csak annak hozzáférhető, akit a svéd laboratóriumokban szúrkálnak lyukasra, a svéd ügyeleten várakoztatnak, a svéd betegközpontokban küldözgetnek egyik helyről a másikra, és akinek a végén a postaládája (sic.!) lesz tele az orvosi vizitek, receptfelírás, gyógyszer, mentő után fizetendő számlákkal.

Majd egyszer arról is beszámolok úgy nagy általánosságban, hogy a tisztelt ún. nyugati vagy európai macsókultúra miért előnytelen a nők, a gyerekek, az öregek, a kreatívak, a művészek, a betegek, a kövérek, a bénák, a süketek és még annyi mindenki számára. Hogy dicső társadalmi berendezkedésünk (most nem a kapitalizmus kontra szocializmusról beszélek) egy olyan kisebbségi társadalom, ahol az embert pacientnek, patientnek, türelmesnek, birkának képzik ki.

((((( És Endre barátomnak milyen igaza van (Kiss Endre, újságíró) - még emlékszem arra az éjszakára, amikor hajnalig társadalomelméletével traktált....)))))