2006-11-19

Hogyha egyszer sok pénzem lesz, felülök a repülőre...

„Isten mégis velünk van!”

- avagy Svédország keserű meghódítása

Népszabadság • Nyusztay Máté • 2006. november 19.
Újabb magyar romák érkeztek Svédországba

„Kellemes időtöltést kívánunk Malmőben minden kedves utasunknak” – búgja gépiesen a légiutas-kísérő a vasárnap reggeli fapados járaton, amelyet javarészt magyarországi szegénységükből, kirekesztettségükből menekülő roma családok töltenek meg.




A cikk tovább folytatódik: http://www.nol.hu/cikk/424896/

Én pedig tovább mérgelődöm, s írok egy e-mailt a NOL szerkesztőségének.

Az üzenet így szól:



Tisztelt Szerkesztők!

Rendszeres olvasója vagyok a NOL-nak. Három éve Svédorszagban élek, családi okok miatt költöztem ide (a párom svéd).
Ma döbbenten olvastam Nyusztas Máté cikkét.
A cikk igyekszik tényszerű lenni, mindazonáltal próbálja az utazás, a megérkezés hangulatát hitelesen megidézni. Ezzel semmi baj sincsen. A megjegyzés azonban, hogy "vezető hírré lettünk az itteni sajtóban" félreérthető. Az itteni sajtón vajon a malmöi újságokat vagy a svédországi médiat érti, mert őszintén szólva, én az esetről a NOL-ból értesültem, és nem kevés internetes kutatás után találtam híreket a svédországi sajtóban. De ez még a kisebb baj volna. Az igazan félrevezető az, hogy Nyusztas Máté valamiképpen sajnálatraméltó, szerencsétlen (becsapott) flótásoknak mutatja a Malmöbe érkezett romákat - ami része az igazságnak -, és felsorolja mindazokat a dolgokat, amelyek miatt a romák arra a döntésre jutottak, hogy Malmöbe repüljenek. Arról azonban nincsen egy szó sem, hogy a tragédia az, hogy ezek az emberek nem fognak engedélyt kapni a svéd hatóságoktól, mint ahogy a már korábban Magyarországrol Svédországba érkezett romák sem kaptak engedélyt annal az oknál fogva, hogy Magyarország tagja az Uniónak (ahogy Svédorszag is), és másik uniós országból menedékjogot nem lehet kérni. Márpedig úgy tűnik, ezek a romák, és a korábban ide érkezettek is menedékjogot kértek a svéd bevándorlasi hivataltól. Ugyanis a menekülteknek biztosítanak szállást és alapvető ellátást (de nem panelt vagy kertes házat) mindaddig, amíg tartózkodási engedélyt nem kapnak. Erről említést sem tesz a cikk. Pedig ez az igazság másik része, igen fontos része. És a svéd hatóságok nem azért utasítják vissza a magyarországi romákat, mert romaellenesek vagy nem látjak a magyarországi problémakat - nem is kell látniuk! Ez Magyarorszag saját ügye.
Úgy gondolom, hogy a magyarországi olvasók nincsenek tisztában sem magával az esettel, sem a svédországi életszínvonalbeli változasokkal. Azok, akik a nyolcvanas-kilencvenes években jöttek Svédországba, és akik most érkeznek, nem ugyanazt tapasztalják. Erről nem olvastam még egyetlen cikket sem a NOL oldalain. Hogy a híres svéd gazdaság mélyrepülését az ember a bőrén érezheti: oda a híres szociális háló, a svéd egeszségügy már-már a sürgősségi ellátáson kívül nem képes betölteni feladatát, hogy a statisztika hókuszpókuszai mögött hatalmas munkanelküliség rejtőzik, hogy a diszkriminació nyíltan vagy burkoltan itt is létezik, a mentalitásra pedig itt a "dubbelmoral" jellemző, magyarán a kettős morál: a svédek nagyon türelmesek, már-már bárgyúak tudnak lenni, mosolyognak, de nem igazán ugyanilyen kedvesek-rendesek a szívük mélyén, ezt higgyék el nekem, aki itt, Svédorszagban bevándorlóként él.
A svéd sajtóból tudom, hogy a magyar külügyminisztérium figyelmeztet mindenkit, aki még nem tudná, hogy az Európai Unión belül nem lehet menedékjogon tartózkodási, letelepedési engedelyt kérni, ugyan elzavarni senkit nem fognak, legalább is három hónapon belül nem. Az unión belül szabadon lehet utazni, költözni, munkát vállalni: ha van munka. Svédorszagban nincsen. (Bár ezt itt még hivatalosan nem jelentette ki senki kerek-perec.)

A magyar médianak is felelőssége, hogy Magyarorszagon az emberek nem táplálnak hiú reményeket! Kérem írják meg, miért nem szabad féligazságokra hagyatkozni, hazugsagoknak felülni...és a fapadosra felülni...s úgy elszállni, mint a fecske, magasan a levegőben...

/


Tisztelettel:

Szeles Judit
Skee, Svédorszag

/A levelemben a következő svéd forrásokra hivatkozom:

/http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=702875&lid=is_search527895&lpos=0&queryArt527895=ungerska+asyls%F6kande&doneSearch=true&sd=47244&from=siteSearch&pageArt527895=0

http://sydsvenskan.se/sverige/article197060.ece?context=print

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=589395


Kommentár:

Nekem valahogy erről a Mézga Géza jut eszembe, meg Paula, meg Hufnágel Pisti....